неделя, 2 февруари 2025 г.

Неделята е такъв един ден...

„Неделята е тъжен ден за хора, / усещащи един от друг умора…“ (Валери Петров)

 

Неделята натрапчиво мирише на понеделник, но не достатъчно, че да убие удоволствието от миризмата на кафе, желирани бонбони и активен мързел. Тя е реанимацията на седмицата, в която човек има възможност да изхвърли от организма си токсините от принудителния социален живот, дето всички го водим през делничните дни. Първи закон на интроверта!

В неделя имаш право да не отключваш вратата, освен ако като мен предишния ден не си забравил да купиш хляб. Тя е за хора, общуването с които е като спа процедура. Или за теб самия, което си е същото, освен в някои тежки случаи. И определено не е за хора, от които си уморен.

Само в неделя имам избор на кого да вдигна телефона и кого да отсвиря, на кого да върна съобщение, на кого на свой ред да досаждам с тайната надежда, че ще ми отговори – защото е неделя все пак и той също има право да ме отсвири!

Неделя е ден за лоши идеи и тъпи решения, които при добро стечение на обстоятелствата така и не осъществяваме. Но да не забравяме, че понякога от най-тъпите решения всъщност се появяват най-ценните резултати. Не, не говоря за деца, макар действително появата им понякога да е резултат от безмерна глупост.

Неделя е за писане на романи, които никога няма да довършим. И за четене на чужди такива, които изненадващо довършваме.

За редуциране на контактите в телефона. Някои заминават в тефтера, за да не заемат ценно място. Четирима така и не можах да се сетя кои са, та още са на изчакване.

За седмичната баня, ако вярваме на мълвата. Това вече го отметнах.

За кафе. Споменах ли кафето? Много ми е важно в неделя! Та неделята е ден за кафе с желирани бонбони, които сте успели някак да разделите с децата. И за шоколад, ако сте късметлии. Със стафиди!

Ден за вдъхновение.

За внимателно почистване на оръжия и брони, защото утре все пак отново е понеделник и пак ще сме принудени да се правим на социални и добре възпитани.

Неделя е ден за вкъщи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар