петък, 19 март 2021 г.

Малко конспирация в Писмата на Душевадеца

От известно време насам из фейсбук упорито се върти един сополиво-лигав УЖ цитат от книгата „Писмата на Душевадеца”, който (О, какво чудо на конспирацията!...) още през 1945 г. бил написан от Клайв Стейпълз Луис и звучи много, ама много удобно днес за онези, които имат проблем с противоепидемичните мерки. Да, за същия оня то-о-олкова актуален към днешната ситуация разговор на „млад мъж” с „Дявола”. Дето там нали… таковата… Дяволът бил убедил хората да не се целуват и прегръщат и прочее. („-Как успя да пратиш толкова много души в ада?... и т.н. – да не цитирам цялата глупост.)

Принципно нямам нищо против различното мнение, ама имам молба към онези от вас, които претендират да са поне около средното ниво на интелигентност:

МОЛЯ ВИ, ако искате и занапред да имате основание за подобни претенции, проверявайте си нещата, преди да се пускате по течението, защото става като с тоя прословут „цитат”. Защото такъв цитат в книгата на Луис НЯМА!!! Подчертавам: НЯМА!!! А незнанието може и да не е престъпление, ама си е малко нещо излагация понякога.

Книгата е превеждана на български и не е никаква конспирация, има я дори качена в електронен вариант из интернет, разполагам с копие, ако не ми вярвате или не ви се търси, пък искате да се убедите лично.

Въпросният цитат е нечий анонимен опит да звучи актуално и мъдро, възползвайки се от името на един изключително ерудиран автор, признат отдавна в християнската литература. Само че „Писмата на Душевадеца” са на светлинни години от тази лексиконна лиготия.

Та така. Ако държите и занапред да бъдете възприемани като грамотни и четящи хора, които могат да си позволят да цитират части от чужди произведения, малко читателска дезинфекция наред с тази на ръцете няма да навреди, даже ще ви поизлъска виртуалния имидж.

Иначе няма лошо да имате различно мнение от мнозинството, да не искате да носите маска, да се ваксинирате или да ви е проблем миенето на ръцете – живеем в демокрация все пак. Ама като ще си застъпвате позицията, нека да е с разумни и реални аргументи! Благодаря!

Няма коментари:

Публикуване на коментар