неделя, 24 май 2020 г.

Тридесет букви разлика!


24 май е!
Предполагам, че сте прекарали деня под знака на „Върви, народе възродени” и посланията на знайни и незнайни лица от телевизионния екран. А като се замислим, трябваше да е с онези, които ни държаха ръката, когато се учехме да пишем. С онези, които ни избутаха до диплома за средно образование. С учителите!
Това вероятно е уникален 24 май. Единственият в условията на световна пандемия. Дано си остане единствен такъв! Въпреки това едни хора извлякоха на гърба си още един випуск, още една серия бъдещи модератори на света. Учителите! Тихите борци на един фронт, на който никога не е имало мир. Фронтът на войната между грамотността, светлината, бъдещето… и мракът на невежеството с всичките му неясни страховити сенки.
24 май е подходящ повод да си спомним за истински важното. За грамотността. Защото НЕграмотността върви ръка за ръка с НЕвежеството. А невежеството убива. Убива физически, психически и ментално. Невежеството е изпълнено със страх, суеверие и злобна ярост. Невежеството е онова, от което светът се срамува. Невежеството е убило повече хора и е причинило повече болка в световен мащаб, отколкото която и да било пандемия.
Невежеството е „Dolo racete ot nashite deca”.
Невежеството е „Бил Гейтс иска да ви ваксинира насила”.
Невежеството е „Искат да ви чипират”.
Невежеството е „Облъчват ви с рак през 5G-антените”.
Невежеството е „деЦки”, „сажЕлявам”, „адмирациЙ” и прочее нелепости. От едни прости думички, чийто правопис не сте си направили труда да научите, започва пързалката за наивници, по която се пускате всеки ден с възторжен вик: „Sabodete se OFCI!!!” Пързалката, по която ви пускат разни евтини пиявици, жадни за малко повече власт, малко повече далавера, малко повече фалшив успех. Пързалката, която ви прави предвидим електорат.
Или не. Не е пързалка – влакче на ужасите е. Ужасите, които сами създавате. Ужаси като Тобралан Норвежки, рептилите, соросоидите, илюминатите, чиповете, кемтрейлса… Ужаси като онези, които попивате от долнопробни клоаки като „informiran.net” и подобните му.
Не сте чели „Соларис” на Станислав Лем, предполагам. Или „Сфера” на Майкъл Крайтън. А трябва! За да разберете, че почти винаги ние сами създаваме онова, от което най-силно се страхуваме. И пак ние сме тези, които могат да го унищожат. Умът е най-големия ни враг и само от нас зависи да го превърнем в най-силния си съюзник. За целта обаче имаме нужда от…
Познайте какво!...
Да, точно така. Грамотност.
Унищожението на страховете ни започва с прекрачването на училищния праг, с „А”, с първата колебливо изписана буква в живота ни. С първия учител. С „Буквар”-а и „Читанка”-та.
24 май е празник на бъдещето, защото само с писано слово имаме бъдеще. Само с писано слово имаме потенциал. Само с писано слово имаме надежда, че ще оставим на децата и внуците си сравнително нормален свят с добри възможности.
Буквите са единствената ни гаранция, че няма да върнем на дневен ред безумия като „Светата” Инквизиция, религиозните войни, Черната чума… Ще задушим религиозния фанатизъм, тероризма и страха. Тридесет символа, а толкова много сила в тях! Тридесет бариери между нас и мракобесието на невежеството! Тридесет врати, зад които да затворим мрака.
Неслучайно в химна на Стоян Михайловски се пее „Върви, народе възродени,/ към светла бъднина върви,/ с книжовността, таз сила нова,/ съдбините си поднови!” Книжовността е най-ценното нещо, което можете да дадете на себе си и на децата си. Книжовността е движение напред.
Само преди сто и няколко години едни хора са умирали, за да отвоюват за нас правото да имаме книжовност, образование и бъдеще. Едни хора са рискували собствения си живот и този на близките си, за да светнат лампичката на образованието в умовете на сънародниците си. Защото са осъзнали, че образованието е единствената гаранция за по-добро бъдеще.
Не ми въртете очи с досада! Това, че за вас гел-лакът, модните парцалки, моловете, дискотеките и кафето са по-важни, означава само едно – непригодни сте за бъдещето. Не сте способни да го създадете!
Светът не помни невежите, макар те да са основната причина за всички  негови неприятности. Невежеството е бич божий, ако мога така да се изразя от позицията на все по-дълбоко НЕвярващ човек. Невежеството и неграмотността! Двете лица на унищожението.
Вярвате ли в Бог? Чели ли сте Библията?... Значи помните дори и насън онова…
„В началото бе Словото; и Словото беше у Бога; и Словото бе Бог. То в началото беше у Бога. Всичко чрез него стана; и без него не е станало нищо от това, което е станало.” (Евангелие на Йоан)
Кратко и ясно: без Словото нищо не става! Не става свят, не стават хора, не става бъдеще. Кофти новина за онези, които залагат на инстинкти и късмет. Налага се да заработите бъдещето си! Като залегнете над образованието. Иначе ще останете зад борда, колкото и да се надявате някой да ви забележи, докато крещите, че забранявате на Бил Гейтс и Сорос да ви чипират.
Пак там, но в „Откровение” на Йоан, са описани четиримата конници на Апокалипсиса – Мор, Глад, Война и Завоевание. Конниците, които са призвани да унищожат света. Само че Йоан дори в най-ужасяващия си делириум не е видял Петия Конник. Невежеството! Онзи, който погубва повече души от другите четирима, взети заедно. На върха на меча му пише „НЕГРАМОТНОСТ”!
Едно време Рене Декарт беше казал: „Мисля, следователно съществувам!” Ами прав е бил, но не достатъчно изчерпателен. „Мисля И ПИША ГРАМОТНО, следователно съществувам!” Иначе сте просто статистика.
И така – не бъдете статистика! Не бъдете източник на забавление в социалните мрежи! Не бъдете лесно управляем електорат на политически отрепки с болни амбиции! Не бъдете предвидими! Не бъдете лесно задоволими! Не бъдете източник на лесни пари! Не бъдете безмозъчна маса! Трудно е и няма материални дивиденти, но ако погледнете в мащаб, ще видите, че си струва!
Вместо това просто… бъдете образовани! От образованието започва стъпка първа към света, в който искате да живеете. От едни тридесет букви, от една пуста грамотност. Ограмотете се и напишете бъдещето си! Напишете го без тъпанарски правописни грешки! И вместо да скачате по свирката на долнопробни перверзници с болни (политически и финансови) амбиции, бъдете онези, които налагат ритъма!
Тридесет букви разлика, а две различни Вселени!
Вие избирате в коя от тях да живеете.

Няма коментари:

Публикуване на коментар