петък, 12 август 2022 г.

За Дунав и апокалипсиса

Тези дни, сигурно поради факта, че бях малко нещо в отпуск, та ми се отвори време за губене по един или друг начин…

Това на снимките по-долу е видинския Дунав. Преди няколко дни паркирахме семейния катун наблизо, скарахме се, колкото да не е чак пък скучно, след което се отдадохме на почивка с чувство за изпълнен дълг.

Доста се е повталил и той за лятото, подобно на суетна госпожица! Апокалиптично според всеобщото мнение. Което ме накара да се замисля по темата. Не мога да разбера целия трагизъм.

Апокалипсисът е друг вид реалност, със своя красота, мен ако питате. Ужасяваща за онези, които е твърде вероятно да не го преживеят, но все пак красота. И това, че в него няма място за теб, не го прави грозен, ужасен или трагичен. Просто друг вид реалност, със своя уникалност, също като онзи метеорит, дето навремето се предполага, че затрил динозаврите. В края няма драма – тя е глезотия на хората. Природата, животът и вселената са над подобни тъпотии. Те просто създават. Е, понякога се налага да гръмнат това-онова, за да отворят място, да подпалят стърнищата, за да облагородят почвата за новата реколта…

Истината е за теб има място, докато те има, пък било то и в апокалипсиса. И динозаврите са имали своето място, после техният апокалипсис е станал нашия възход. Иначе сигурно честичко щяхме да слушаме по новините вечер за гонки с озверял от глад Ти-Рекс по магистрала „Тракия“ например.

Природата, животът и вселената работят на други принципи, без излишна емоция. Те просто създават. Създали са нас, ще създадат и други "нас" най-вероятно. Всъщност не, не „най-вероятно“, а „все някога, със сигурност“. Едни такива други „нас“, дето ще ни се чудят на акъла и ще ни наричат „примитивни форми на живот“ и „недоразвити“.

И Дунав може би все още ще тече и там, а може би не. И на тях няма да им е трагично, защото ще имат нов, свой Дунав, край който от време на време ще намират по някой любопитен артефакт.

Или нашият Дунав ще е тяхната Атлантида. Кой знае! Но дотогава нека имаме очи за красотата на апокалипсиса!

  

   

   




Няма коментари:

Публикуване на коментар